tisdag 20 september 2011

Lördagsmys

Var ett tag sen nu vi körde en trerättersmiddag á la långkörare där vi börjar förbereda maten nånstans runt 3-4 snåret och oftast inte lyckats få i oss desserten förrän efter 10.
Funderade länge och väl på en meny som skulle passa samtidigt som jag ville ta ut svängarna lite och prova lite nytt. Blev en dagstur till Göteborgs superbutik nummer 1, Ica Focus Gårda som brukar ha allt man behöver och en hel del till. Hemkomna och hungriga så bestämde vi oss för att göra en sen lunch innan vi drog igång med kvällens meny. Fick bli en Chevre Chaud som är busenkelt men ändå tokgott.
Skar en 1,5 cm tjock rundel av Chevrén som jag la på en lika stor rundel av rostat bröd med lite fikonmarmelad på, hackade upp lite timjan och la på toppen och ringlade honung över hela härligheten. Gratinerade i högsta värme på grilläget tills de fått färg och serverade på en salladsbädd med rostade pinjennötter över. Honungen och chevrén är ju en match made in heaven samtidigt som sötman och den lite speciella smaken av fikon i bakgrunden och färsk timjan var pricken över i't.
Till detta drack vi ett glas rött som är favoritvinet hemmavid även om jag var nära att korka upp en Sauternes istället som kanske hade passat ännu bättre.

Efter den lilla Chevrétoasten så var det dags för kladdkakan som skulle bli kvällens dessert.
Smälte 100 g smör i en kastrull och 100 g choklad i vattenbad (mörk choklad med smak av mango och chili). Lät smöret svalna lite innan vi blandade det med 2 ägg, 1 1/4 dl mjöl, 2 dl socker, 4 msk kakao, 1 msk vaniljsocker och den smälta chokladen. Sen var det bara att röra ihop och lägga i en springform och in i ugnen på 160 grader i ungefär 25 min. Tar några timmar sedan innan den blir "fast" och ngt mindre kladdig  så det är ingen bra idé att gör den precis innan servering.

Förrätt då! Färsk tonfisk med en rub av karibbiska kryddor och hastigt stekt för lite snygg yta men i övrigt rare inuti (som tonfisk ska serveras) . Serverades på en salladsbädd tillsammans med en mango/avocadosalsa och en kall citron/örtsås med en hint av vitlök. I salsan hade jag avocado, mango, finhackad rödlök, färsk chili, hackad koriander och limejuice. Det blev supergott och hade funkat finfint som en huvudrätt men med mer tonfisk och kanske nåt mer tillbehör.


Huvudrätten var lite mer av ett vågspel. Där blev det kycklingfilé späckad med en röra av finhackad stark ölkorv och äpple med en gräddsås smaksatt med kakao och chili (och lite Cointreau) tillsammans med the basics när det gäller såser som en fin fond och lite dijonsenap. Till detta gjorde jag egna klyftisar som jag grillade i ugnen med paprika och rödlök skurna i större bitar som ringlade Marquéz de Valdueza's underbara olivolja över och hackade färsk salvia, timjan, koriander vitlök och slängde på. Hur skumt det än lät så blev det mycket lyckat med bra fart på kycklingen tack vara den kryddiga ölkorven och gräddsåsen med lite diskret kakaosmak lyfte hela anrättningen med de krispiga klyftisarna. 
Självklart var det rött som gällde även till ovanstående men jag kommer tyvärr inte ihåg vilken flaska valet föll på mer än att det var en australiensk Shiraz. Gott var det i alla fall!
Kladdkakan som minst sagt fick "vuxen" smak av mango och chili blev också en riktigt bra avslutning på middagen tillsammans med vispgrädde och Lejonet & Björnens goda ekologiska vaniljglass. Tyvärr var jag väl alldeles för vinslurig då för att komma ihåg att fota så nån bild finns inte men en kladdkaka är ju alltid en kladdkaka så i think you got the picture.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar