lördag 27 augusti 2011

California Pizza Kitchen (San Fransisco)

CPK är en kedja med sk "causal dining" restauranger som öppnade sitt första ställe i Beverly Hills1985.
I dagsläget finns det ca 230 st restauranger fördelade i 32 av Usas stater. Även på många amerikanska flygplatser så finns kedjan representerad. Förutom Usa finns CPK i 11 andra länder däribland Förenade Arab Emiraten, Japan, Kina och Mexico.  Precis som med alla andra trevliga kedjerestauranger så lär det dröja innan vi får äta på CPK i Sverige om det nånsin kommer ändå.

Nåväl min första bekantskap med restaurangen var när jag bodde på ett hotell i S.F där de i receptionen rekomenderade stället som bara låg ett par hundra meter därifrån. Restaurangen såg trevlig ut när vi kom dit och påminde väl om ett ngt finare Pizza Hut men med skillnaden att CPK har betydligt mycket mer än pizza på menyn. Bland annat finfina crossoverrätter med thaiinspirerad pasta med kyckling/räkor och gröncurry och den kryddstarka Kung Pao Chicken. Jag tänkte i alla fall testa pizzan när jag var på ett pizzaställe och fastnade för Original BBQ Chicken pizza med rökt gouda, mozzarella, bbq kycklingfilé, rödlök och koriander.  Självklart på en bas av rökig bbq sås snarare än den mer tomatbaserade pizzasåsen man är van vid.
Hann med en klassisk ceasarsallad innan pizzan som smakade utmärkt med spänstigt fräsch romansallad, frasiga brödkrutonger och en krämig ceasardressing. Kanske något i överkant storleksmässigt men så är det ju i Usa.........
Pizzan då..........?  En riktigt snygg pizza att titta på där banne mig kycklingen nästan såg symmetriskt placerad ut. Lagom tunn botten med en härlig smakkombo på de bägge ostsorterna , smakrik "tangy" bbq sås och len kryddig kycklingfilé. En riktigt god pizza och inte sådär överdimensionerad i storlek som allt brukar vara utan alldeles lagom. Pizzan och salladen får en 4 av 5 och prismässigt är det ju naturligtvis lite dyrare än lokala pizzerian hemma men samtidigt en trevligare miljö och bättre pizza. Pizzan kostade ca 13 $(85 kr) ( och sallade 10 $ (65 kr). Med dricka och den roliga obligatoriska dricksen så hamnade notan på ungefär 35 $ (227 kr).  Har vid ett annat tillfälle ätit Kung Pao Chicken som är spagetti med en stark sås av chili och vitlök serverad med jordnötter, salladslök och kycklingfilé. En kryddstark och välkomponerad pasta/asiatisk rätt som jag gärna äter igen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar